Baseball5 instructeur opleiding in Arnhem: ‘De sport moet aanzien krijgen in de stad’

Arnhem Rhinos volgde vorige maand samen met Sportbedrijf Arnhem en studenten van CIOS een gave Baseball5 instructeur opleiding in de stad. Een groep van zo’n 25 man kreeg tips & tricks van Baseball5-uithangbord Erik Eilering. “Baseball5 moet handen en voeten krijgen in Arnhem.”

Arnhem Rhinos is een van de vele enthousiaste KNBSB-verenigingen die denkt aan beleidsplannen over Baseball5. “De sport is snel en flitsend, niemand staat stil”, zegt Casper van West, voorzitter van Arnhem Rhinos. “De gemeente Arnhem hoopt de jeugd te enthousiasmeren voor urban sports als freerunning en 3 tegen 3 basketbal. Uiteraard valt Baseball5 ook in die categorie. Met subsidie hopen we speciale Baseball5-boarding aan te schaffen, die we in de stad kunnen inzetten tijdens clinics in de wijken en bij onze vereniging.”

Clinic met veel wedstrijdjes
Maar voordat de lokale buursportcoaches en leden van Rhinos clinics kunnen geven, moesten ze natuurlijk ook zelf eerst opgeleid worden. Dat gebeurde woensdag 9 juni, toen Erik Eilering van Bedrocks Emmen een interactieve opleiding verzorgde. De helft van de ongeveer 25 deelnemers waren van Rhinos, de rest was van Sportbedrijf Arnhem. Er was op de avond veel aandacht voor techniek, methodiek én natuurlijk het spelen van Baseball5. Na een stukje theorie werden er vooral veel partijtjes gespeeld, zodat de leiding af en toe wat uitleg kon geven wanneer er foutjes werden gemaakt. “Het was een mooie avond en de tijd vloog voorbij”, zo blikt Casper terug. “Vooral onze buurtsportcoaches, die logischerwijs wat minder basiskennis hebben over onze sporten, leerden een hoop.”

Baseball op de middelbare school
Volgens Casper is Baseball5 vooral geschikt voor middelbare scholieren, mits ze begeleiding krijgen van geschoolde trainers. “De sport is denk ik ideaal als instapmoment voor dertien- en veertienjarigen, maar het is wel cruciaal dat ze snel de regels onder de knie krijgen. Het kost helaas best wel wat tijd voordat iedereen alle regels kent. Maar Baseball5 kan wat mij betreft sowieso softbal vervangen tijdens gymlessen op scholen.”


Baseball5 City Tour in oktober
Arnhem maakt dus werk van Baseball5 en de KNBSB is blij dat meerdere steden beleid maken voor de nieuwe, flitsende sport. Verwacht Casper dat zijn club Rhinos kan profiteren van een groeiend aanbod van Baseball5 in zijn stad? “Dat is wel het streven. Samen met de gemeente en Sportbedrijf willen we Baseball5 echt handen en voeten geven in Arnhem. Met subsidie kunnen we mooie projecten opzetten en 10 oktober staat er hier een Baseball5 City Tour op de planning. Op die dag enthousiasmeren we hopelijk jeugd voor honkbal en softbal bij Rhinos en wie weet kunnen we als vereniging in de toekomst Baseball5-aanbod creëren.”

Baseball5 starten bij jouw vereniging? Ga naar www.playbaseball5.nl voor tips en tricks of mail naar breedtesport@knbsb.nl.