‘Met Baseball5 onze sporten op dynamische en laagdrempelige wijze toegankelijk maken’

“De jeugd vindt Baseball5 hartstikke leuk. Het is dynamisch, laagdrempelig. Ze zien het als een toevoeging aan de sport, waarmee ze direct ook werken aan praktisch inzicht, tactisch denken en leren met een bal om te gaan”. Aan het woord is Geert Ploeger, voorzitter van The Blokes uit Veendam, die zoals hij zelf zegt ‘fanatiek is met nieuwigheden en trends’. Want bij de jeugd ligt immers de toekomst. 

In 2020 kreeg Ploeger een uitnodiging van de gemeente om mee te praten over het bevorderen van sport in de regio, als onderdeel van het sportakkoord. Al snel zaten de deelnemende gesprekspartners en gemeente op één lijn. Ploeger: “We wilden iets constructiefs voor de jeugd opzetten. Een plek waar niet alleen verenigingen, maar ook scholen, buitenschoolse opvang, vriendengroepen; eigenlijk eenieder, kan sporten. Want dat is het grote doel: de jeugd meer laten bewegen.”  

‘Baseball5 is mooie, dynamische toevoeging
Ploeger kent de geluiden dat Baseball5 te weinig lijkt op honkbal en softbal, maar hij bekijkt het graag anders. “Zie het als spelletje. Een toevoeging. Het sluit elkaar niet uit.” Hij vervolgt enthousiast: “Het is een goede manier om de jeugd en ook ouders, volwassenen, kennis te laten maken met honkbal en softbal. Om het spel te zien. Ondanks dat het op het balgebruik en de honken na, best ver van onze sporten afstaat. Wij hebben met de jeugd al getraind op het veldje en er staan altijd omstanders met interesse te kijken. Je bereikt een doelgroep die houdt van het competitiegevoel. En ook een doelgroep die niet bekend is met honkbal en softbal. Door hun interesse te wekken met een dynamisch, snel en laagdrempelig spel gerelateerd aan onze sporten en waarvoor je alleen een bal nodig hebt, kunnen we ze boeien. En uiteindelijk mogelijk ook richting honkbal of softbal bewegen.”  

Jezelf als vereniging laten zien bij gemeente
“Ik ben bij alle gesprekken aanwezig geweest”, vervolgt Ploeger over de route naar de aanleg. “En dat is echt belangrijk. Je moet je gezicht laten zien, jezelf laten horen, zichtbaar zijn voor de gemeente. Dat kost wat tijd, het blijft een ambtelijke molen, maar dat had ik er graag voor over. Nadat alle betrokkenen het eens waren over de richting, is de gemeente op zoek gegaan naar mogelijke invulling. Uiteindelijk presenteerde een door hen gekozen partij hun idee van de sport- en spelvelden, die ze in verschillende andere steden hebben aangelegd. Tijdens de presentatie heb ik geopperd om het Baseball 5 veld mee te nemen in hun multi-veld. Dat kenden ze nog niet, dus daar heb ik ze meer over verteld.”  

Er gingen wat weken voorbij waarin Ploeger weinig meer hoorde over de invulling van het project en toen opeens lag het veld daar. “Mét Baseball 5 veld.” Het veld ligt op het sportpark waar ook The Blokes hun velden hebben. “Onze jeugd heeft er al een aantal keer getraind en vinden het hartstikke leuk. Het is mooi dat het vrij toegankelijk voor iedereen.” Hij besluit: “Straks met mooi weer zal het een drukbezet sportveld zijn, waar hopelijk veel Baseball5 wordt gespeeld. Wij zetten ons er in ieder geval voor in.”