Team Kingdom of the Netherlands naar kwartfinale EK

Vilnius was vandaag het toneel van de allereerste speeldag van een EK Baseball5 ooit. In de LitExpo waren door de WBSC Europe twee velden uitgelegd, waarop de hele dag door 14 teams verspreid over twee poules wedstrijden werden gespeeld.

Team Kingdom of the Netherlands debuteerde onder leiding van bondscoach Berry van Driel met vijf overwinningen en een nederlaag en eindigde zo op de tweede plaats in Poule A achter de Italianen. De dag werd al om 10.30u lokale tijd afgetrapt met een wedstrijd tegen Moldavië. Duidelijk was dat de spelers er zin in hadden:

https://www.instagram.com/p/B9HX_DTlbkz/?igshid=1g7vrcelq96md

En duidelijk was ook dat de Moldaviërs nog niet heel erg veel ervaring hadden met het spel. Het werd zo een ideale tegenstander om de zenuwen uit het lichaam te spelen. Goed slagwerk van onder meer Arjan Koreman en Melvin Brandjes en wat slordigheden van Moldavië (zo vergaten zij een keer het aantal nullen, waardoor Oranje twee keer kon scoren) brachten een 6-0 einduitslag op het scorebord.

Na ruim vier uur rust stonden er nu vijf wedstrijden op het programma tussen 15.00 uur en 19.30 uur. De eerste twee daarvan werden gespeeld tegen een andere Oostblok-tegenstander. Roemenië (14-1) en Letland (13-3) werden met de mercy rule verslagen.

Vervolgens ging het vizier op de wedstrijd tegen de Zuiderburen. Na twee innings stond er een 6-3 voorsprong op het scorebord toen de Belgen in de derde inning met drie honken dreigden dichterbij te komen. Een mooie vangbal op een line drive stelde het Koninkrijksteam echter in staat om de eerste triple play van het toernooi te draaien. Het bleek precies het zetje wat het team nodig had op weg naar een 8-3 zege.

De vier overwinningen op rij betekende al plaatsing voor de kwartfinale van morgen, maar de twee lastigste tegenstanders moesten nog komen. Wit-Rusland had pas één keer verloren toen het om 18.00 uur Oranje trof. Deze wedstrijd zal de boeken in gaan als één van de kortste Baseball5 wedstrijden ooit. Het Koninkrijksteam scoorden in de tweede en de derde inning via Koreman en Fernando Acevedo. De Wit-Russen kwamen niet tot scoren en werden zelfs geen moment dreigend. Vijf wedstrijden, vijf overwinningen. Een droomstart voor Oranje, die in de wedstrijd tegen de Italianen uiteindelijk helaas hard tot een einde kwam.

Al in de eerste inning zorgden slordigheden in de Nederlandse defensie voor zeven runs voor Italië. In de vierde inning kwam Oranje nog terug tot 7-4, maar net toen de aanwezige Oranjefans weer hoop kregen, liep het in de gelijkmakende slagbeurt totaal in de soep. De Italiaanse slagploeg profiteerde wederom optimaal van een duidelijk vermoeide Nederlandse defensie en liep uit naar de uiteindelijke uitslag: 12-4.

Al met al kan bondscoach van Driel terugkijken op een mooie eerste dag op dit EK Baseball5. Morgen is in een best-of-three Litouwen de tegenstander in de kwartfinale. De speeltijden zijn nog niet officieel bekend, maar volgen ongetwijfeld snel. De halve finales, eveneens best-of-three series, worden ook al op zaterdag gespeeld, zodat op zondag alleen nog de finale gespeeld hoeft te worden.

De prestaties van Team Kingdom of the Netherlands volg je uiteraard morgen ook weer op de social media kanalen van Baseball5 Nederland!