Team Kingdom of the Netherlands pakt vijfde plaats; Frankrijk Europees Kampioen

Op de finaledag van het allereerste EK Baseball5 ooit heeft Team Kingdom of the Netherlands onder leiding van bondscoach Berry van Driel beslag gelegd op de vijfde plaats. In een spannende best-of-three tegen Wit-Rusland werden alle drie de wedstrijden beslist met één punt verschil en gaven de twee walk-off overwinningen van Oranje de doorslag. Later op de dag versloeg Frankrijk in de finale thuisland Litouwen en pakte Rusland het brons.

Op vrijdag bleken het Koninkrijksteam en Wit-Rusland al zeer aan elkaar gewaagd. In de poulefase won Oranje met 2-0. Op zondag deden beide ploegen opnieuw weinig voor elkaar onder. Een vroege 3-0 voorsprong werd in de vierde inning ongedaan gemaakt. In de vijfde inning kreeg Oranje met een 4-4 tussenstand de kans om met één punt een einde aan de wedstrijd te maken. Dit lukte echter dankzij drie snelle nullen niet en zo kwam het aan op een tiebreak, waarin Oranje telkens net zoveel punten scoorde als de Wit-Russen. Zo kwam het aan op de achtste inning, waarin beide teams met drie honken bezet aan de slagbeurt begonnen. Wit-Rusland scoorde in de eerste helft van de inning drie runs, maar Lucca van der Schouw kon met een rake klap al direct twee punten over de thuisplaat slaan en dankzij een slechte aangooi scoorde zelfs de gelijkmaker en schoof Lucca door naar het derde honk. Het winnende punt werd vervolgens door Ayla Engels binnengeslagen.

De tweede wedstrijd kende in eerste instantie een identiek scoreverloop. Oranje kwam voor, maar gaf de voorsprong in de derde en vierde inning uit handen. Met twee punten achterstand in de vijfde en laatste slagbeurt kwam het gelijkmakende punt nog wel in scoringspositie, maar het lukte het Koninkrijksteam niet om de trekker over te halen.

Het kwam dus aan op de beslissende derde wedstrijd en opnieuw was het razend spannend. En opnieuw nam Oranje al vroeg de leiding, maar ook in de derde wedstrijd kwamen de Wit-Russen halverwege de wedstrijd langszij. Met een 2-2 stand op het scorebord begon de tiebreak. Een foute aangooi in het Oranjeveld zorgde ervoor dat Wit-Rusland in die tiebreak een 4-2 voorsprong kon nemen, maar het Koninkrijksteam revancheerde zich gelukkig snel. Het was Naomi Vossebeld, de jongste speelster van het team, die uiteindelijk met haar honkslag het winnende punt over de thuisplaat sloeg en zo de vijfde plaats binnen sleepte.

https://www.instagram.com/p/B9L8fJngGm2/