Team Kingdom of the Netherlands strijdt op zondag om plaats 5

Op zaterdag werden in Litouwen tijdens het EK Baseball5 de kwartfinales gespeeld. Nadat favorieten Frankrijk, Italië en Rusland zich al geplaatst hadden, kreeg Team Kingom of the Netherlands de taak om het thuisland te verslaan op weg naar de halve finale.

De Litouwers bleken echter verrassend sterk. In de eerste wedstrijd ging het nog lang gelijk op, maar Litouwen was uiteindelijk in alle aspecten van het spel beter en scherper dan de ploeg van bondscoach Berry van Driel. Nadat de eerste wedstrijd met 10-6 verloren ging, stond de druk erop tijdens Game 2 van de best-of-three serie.

Ook nu bleek Litouwen echter effectiever en scherper. De score liep niet hoog op, maar veel hoop op een goede afloop was er eigenlijk vanaf de eerste inning niet. Litouwen won verdiend en versloeg later op de dag de Russen in de halve finale om zich zo als eerste Europese land te plaatsen voor het WK van later dit jaar in Mexico.

Voor Oranje restte de strijd om de vijfde plek en daarin was Roemenië, dat haar kwartfinale kansloos verloor van Rusland, de tegenstander. Op vrijdag won het Koninkrijksteam nog met grote cijfers van de Roemenen, maar vandaag was het verschil al direct in de eerste wedstrijd klein. Lefty Ayla Engels ontpopte zich tot een van de uitblinkers van de dag met goed geplaatste honkslagen en mooie verdedigende acties. Waar Oranje echter een vroege 6-0 voorsprong nam, zorgde onnodige onrust in het veld ervoor dat de Roemenen in de vijfde inning terug konden komen tot 6-6. In de gelijkmakende vijfde slagbeurt kwam Team Kingdom of the Netherlands niet tot scoren en zo moest de eerste tie-break van dit EK gespeeld worden. Roemenië scoorde twee runs, maar daar stelde het Koninkrijksteam gelukkig, dankzij de walk-off hit van Marvin Morren, drie runs tegenover voor een 9-8 overwinning.

https://www.facebook.com/Baseball5NL/videos/191091742117296/

In de tweede wedstrijd lukte aanvallend helemaal niets bij het Koninkrijksteam en de Roemenen liepen makkelijk uit naar een comfortabele 9-0 overwinning. Aan deze wedstrijd zullen we verder niet te veel woorden vuil maken en dat deed bondscoach van Driel ook niet. “Meteen vergeten en doorschakelen. Nieuwe wedstrijd, nieuwe kansen!”

Die woorden namen de spelers en speelsters van Oranje ter harte en in Game 3 kwamen zij al snel op voorsprong. De vijfde inning begon met een 3-1 voorsprong en met de honken vol sloeg Annemiek Koehorst een mooie honkslag. Noem het paniek of een brain freeze, maar het ging even volledig fout bij de Roemenen en na Arjan Koreman en Ayla Engels, scoorden ook Melvin Brandjes en Annemiek Koehorst door slim honklopen en onoplettendheid bij de Roemenen, van wie de hoofdcoach de eerste coach werd die door de spelleiders van het veld werd gestuurd op het EK.

Team Kingdom of the Netherlands won met 7-1 en zal morgenochtend om 09.00 uur Nederlandse tijd met Wit-Rusland strijden om de vijfde plaats. Hetzelfde Wit-Rusland dat op vrijdag al met 2-0 werd verslagen. Je kijkt morgen weer live mee via baseballsoftball.tv en de social media kanalen van Baseball5 NL.